De grote potentie van de blockchain technologie is iets waar veel mensen snel aan voorbij gaan. Veel mensen associëren de blockchain technologie immers uitsluitend met cryptocurrency. De blockchain technologie is echter een toepassing dat voor veel meer toepassingen kan worden ingezet, waaronder tokens. Lees hier meer over het verschil tussen crypto en tokens. In dit kader is het goed om het verschil tussen fungible- en non fungible tokens uit te leggen aan de hand van praktische voorbeelden waarbij we zeker niet alleen de diverse munteenheden onder je aandacht brengen.
Wat is een token?
Om het verschil tussen fungible- en niet fungible tokens goed uit te kunnen leggen, beginnen we bij de basis door uit te leggen wat een token precies is. Een token kun je zien als een bewijs dat je een specifieke waarde bezit maar dan in de breedste zin van het woord. Een token kan een muntje die je voor een aantal euro’s hebt aangeschaft om bij een van de drankgelegenheden op een festival een pintje te kunnen afhalen maar ook een hotel sleutelkaart is een token. In dit geval is er sprake van een bewijs van betaling aan het hotel om gebruik te mogen maken van de betreffende kamer. Ook een rijbewijs kun je zien als een token. Hiermee kan de bezitter ervan aantonen dat hij of zij de benodigde opleiding met succes heeft gevolgd om een motorvoertuig te mogen besturen. Naast deze voorbeelden kunnen ook een niet tastbare waarde zoals een deel van vastgoed, stemrecht of het bezit van aandelen gezien worden als een token. Een token kan dus een gewenste rol vervullen in een specifiek ecosysteem. Dit brengt ons automatisch naar het verschil tussen fungible- en non fungible tokens.
Wat zijn fungible tokens?
De term fungibiliteit wordt gebruikt om een waarde (zoals van specifieke valuta) te kwalificeren. Voor het gemak nemen we even de muntheden die in omloop zijn als voorbeeld. Er is sprake van een fungible token als een munt niet uniek is en inwisselbaar is tegen een activum van hetzelfde type. Het bekendste voorbeeld van een fungible token is uiteraard onze euro. Een één euro muntstuk is immers niet uniek en dus inwisselbaar voor een andere muntstuk van één euro. Deze andere muntstuk heeft dezelfde waarde en ziet er hetzelfde uit. In dit geval is er dus sprake van een complete anonimiteit doordat de muntstukken niet apart te identificeren zijn.
Een andere karakteristieke eigenschap van fungible tokens is dat deze deelbaar zijn. Een één euro muntstuk kan immers opgedeeld worden in twee munten van 50 eurocent. Uiteraard is deze deelbaarheid ook zeer praktisch bij andere toepassingen zoals het onderverdelen van een totale waarde van een vastgoedproject. Op deze manier kan de aankoop van een vastgoedproject worden gedaan door meerdere partijen waarmee deze investering een stuk toegankelijker kan worden voor meerdere mensen. De waarde van een token vormt een vertegenwoordiging van het procentuele aandeel in de totale investering.
Wat zijn non fungible tokens?
Uit het bovenstaande kun je voor een groot deel al opmaken wat non fungible tokens (NFT’s) zijn. De letterlijke vertaling van deze term is “niet inwisselbare token”. Deze vertaling is veelzeggend. Een NFT is een digitaal eigendomsrecht van een digitaal goed. In dit geval is er sprake van digitale activa met unieke kenmerken. Je kunt deze activa dus niet één op één tegen elkaar inwisselen zoals je wel zou kunnen doen met het eerder genoemde één euro muntstuk. NFT’s zijn dus niet deelbaar en vertegenwoordigen een unieke waardepropositie.
Verschillen tussen fungible- en non fungible tokens op een rijtje:
- Verwisselbaarheid. Fungible tokens zijn eenvoudig onderling te wisselen omdat de karakteristieke kenmerken van deze tokens gelijk zijn. Non fungible tokens zijn niet onderling verwisselbaar er hierbij wel sprake is van activa met unieke karakteristieke kenmerken.
- Waardeoverdracht. De waardeoverdracht van fungible tokens hangt af van het aantal tokens waarover een overeenkomst is afgesloten. De waardeoverdracht van non fungible tokens is niet afhankelijk van de hoeveelheid tokens maar van de waarde van het unieke goed dat door de NFT wordt vertegenwoordigd.
- Deelbaarheid. Fungible tokens kunnen worden opgedeeld in kleinere delen en hiermee een bijdrage leveren aan een grotere investering. Bij non fungible tokens behoort dit niet tot de mogelijkheden. NFT’s zijn immers niet deelbaar en hebben een waarde als geheel.
Voorbeelden van NFT’s
Er zijn zeer veel voorbeelden van NFT’s te benoemen. Deze toepassing kan onder andere worden gebruikt om kunst te digitaliseren. Daarnaast worden veel NFT’s verhandeld in de online game industrie. Zelfs het allereerste SMS’je (die op 3 december 1992 verstuurd is) is een non fungible token geworden. Deze bewuste SMS (met de tekst ‘Merry Christmas’) is onlangs als NFT voor een enorm hoog bedrag (107 000 euro) geveild. Er worden immers steeds meer digitale objecten als NFT verkocht want ook de eerste Wikipedia pagina en de eerste emoticon zijn op deze digitale manier van eigenaar gewisseld. Lees hier meer over concrete tokenization projecten in België.
Is een Immotoken een fungible- of een non fungible token?
Het bovenstaande roept wellicht de vraag op of een Immotoken een fungible- of non fungible token is. Eigenlijk zweven de Immotokens er een beetje tussenin. Je kunt zeggen dat een immotoken een non fungible token is omdat het de waarde vertegenwoordigd van een uniek vastgoed. Een immotoken vertegenwoordigt jouw deel in een uniek stuk vastgoed waarvan er geen 2 bestaan. Aan de andere kant jouw immotoken wel hetzelfde waard als de andere immotokens van datzelfde pand. Op basis van deze karakteristieke eigenschap kun je weer stallen dat een Immotoken een fungible token is. Welke titel je ook aan dit aanbod geeft, de optie is zeker een overweging waard.
Heb je vragen over ons aanbod en/of interesse om vrijblijvend met ons af te stemmen wat voor jou de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact met ons op.